MIR-Methode kring op donderdag 21 maart!

4 maart 2019 door

Geuren en emoties?

Een lekkere geur? Dat is voor iedereen anders. Wij ruiken de hele dag door van alles en nog wat. Geuren zijn overal om ons heen. Toch heb ik wel het idee dat bloemen niet meer zo sterk ruiken als vroeger (of ik ruik gewoon minder?). Als ik als kind bij mijn oma binnenkwam rook het hele huis naar Fresia’s, heerlijk. Als ik Fresia’s ruik denk ik aan oma. Geur kan dus herinneringen bovenbrengen. Wist je dat de periode vanaf de geboorte tot zes jaar de belangrijkste periode is om een geheugen voor geuren op te bouwen. Geuren die men nu ruikt, worden geassocieerd met beelden van vroeger uit onze jonge jaren. Met natuurlijke geuren kunnen we deze herinnering bewust opwekken. De geur van dennenolie kan bijvoorbeeld herinneringen aan een wandeling in het bos naar boven halen en je een blij gevoel geven. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een geur een vervelend gevoel opwekt. Jouw associatie met geuren wordt in je brein opgeslagen waardoor de beleving van een geur voor iedereen anders is. En wat dus ook betekent dat je een negatief gevoel kunt krijgen van geur en dat het voor jou ook helemaal niet lekker ruikt. Je kunt dan zelfs hoofdpijn krijgen of je misselijk voelen. 

Wat kun je allemaal met etherische olie? Wel, het internet staat vol met mogelijkheden. Olie in de diffuser geeft een heerlijke geur in huis. Je kunt het rechtstreeks op de huid aanbrengen of inhaleren. Er zijn ook etherische oliën die je kunt innemen. En ook heel lekker, ontspannen in de sauna met etherische olie. Je kunt zelfs een taart bakken met een paar drupjes etherische olie wat een bijzondere smaak geeft. Het is belangrijk dat de geur jou aanspreekt. De beleving en waardering van geuren verschilt dus van persoon tot persoon. Iedereen is tenslotte uniek!

Hoe werken oliën in de aromatherapie?

Ruiken doe je in je hersenen. Net als zien, horen, voelen en proeven beleef je ruiken pas, als de geursignalen de hersenen hebben bereikt. Aromatherapie en de gebruikte essentiële oliën hebben een direct en indirect effect op de hersenen waardoor stoffen vrijkomen die ons gevoelsleven en onze emoties kunnen beïnvloeden. Uit onderzoeken is gebleken dat bepaalde geuren een effect hebben op de hersengolven. Zo kunnen oliën van bijvoorbeeld sinaasappel, roos en lavendel het patroon van hersengolven veranderen naar een ritme dat leidt tot rust en kalmte bij de mens. Rozemarijn, basilicum en zwarte peper stimuleren de hersengolven tot actieve patronen en werken daardoor opwekkend.

Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit geurige heilzame planten gewonnen. Zo kan de Chi of levenskracht in de vorm van essentiële olie op mens of dier worden overgedragen. Ze activeren het afweersysteem, zijn nuttig voor lichaam en geest en hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Elke natuurzuivere olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. Vooral de olie die gewonnen wordt in de natuurlijke omgeving. Zo is de lavendel uit Frankrijk veel krachtiger dan lavendel uit Nederland. Wel voorzichtig omdat het een hoge concentratie is. Voor kinderen en dieren kan het ook schadelijk zijn en klachten geven.

Heb je een vervelende associatie bij een geur, kijk dan eens welke herinnering of emotie daarbij hoort. Vaak kun je dan met stap drie van de MIR-Methode deze emotie resetten en weer heerlijk genieten van de geuren die onze mooie aarde ons biedt.

Wil je ook meepraten over dit onderwerp en een aantal geuren ervaren kom dan naar de MIR-Methode kring van donderdag 21 maart. Neem gerust iemand mee. De thee staat klaar vanaf 19.15 uur. Wel graag even aanmelden.

Tot MIR!

Reacties